torsdag 25 april 2013

Pelagic Gamvik

Men rädsla för att morgondagen blir lång så passar jag på nu kl 23:00 att skriva om dagen idag, fast jag borde gått och lagt mig för 2 timme sedan. 3,5h till jag ska upp igen... Det är svårt det här när det är så häftigt häftigt! Senaste dagarna har bjudit på ganska svalt sträck ute vid udden, men fler och fler alfåglar och labbar kommer för varje dag. En flock på 20tumlare jaga i sunden där jag sträckskådar, ska lägga ut filmen på dessa den dagen jag får tid, hmm, november? Nu väntar jag bara på de 2 stora slagskeppen (vitnäbbad Islom och Bredstjärtad labb) ska börja sträcka.

skärsnäppor har man tittat på dagligen nu i 5 månader men man får icke nog för det.


Dagens behållning nr 1 var den tama 2k tretåig mås som jag hängde med ute på kajen i byn. Smög närmare och närmare tills jag var nöjd. då kommer istället måsen gående mot mig. huuuugh? Den promenerar obekymrat förbi mig på 2m. jag plockar fram vidvinkelobjektiv och lägger kameran kanske 1m från den. Måsen bryr sig inte.. Den måste vara sjuk eller skadad tänker jag. Smyger mig närmare och sätter mig på huk bredvid måsen. Den tar fortfarande ingen notis av mig. Inte förrän jag smyger handen över ryggen och nacken för att fånga den, precis när jag ska sluta handen om den lyfter den och flyger ut och börjar födosöka med de andra måsarna helt utan några skador eller som det vore nått som helst fel på den. Kanske hade måsen drabbats av måsarnas motsvarighet till paltkoma, loddakoma?

   
Senare vid lunchtid hjälpe jag Kåre Grip att hämta hans båt som stått i ett hus under vintern. Hans fru förklara att nu blir hon änka under hela dagarna fram till det är dags för mat, då dyker han upp. -Så har jag det från denna tid fram till augusti, skrattar Bölga. Efter att ha sovit middag körde vi ner och sjösatte båten. Sen gav vi oss ut en kvällstur på sjön öster om Gamvik. Det är märkligt hur en plats man så väl börjar känna plötsligt förändras och ser helt annorlunda ut när man kommer ut och ser det från havet. Härligt att äntligen komma ut och få lite saltstänk på läpparna! Barnes hav. Dagens behållning nr 2.


En hel del fina fåglar blev det, men inte helt lätt att plåta när båten gungar eller kör. Flera fina flockar med alkor drog förbi på nära håll. En nyanländ kustlabb kom och jagade en tretåig mås och de bägge strök förbi på nära håll. Måsen skrikande och labben tätt i hälarna.

tordmule samt lunnefågelgiganterna bland trutar, vittrut och havstrut


Vi la oss en bit ut och stängde av motorn, tystnad! aaah, Kåre börja förbereda för att fiska lite. Han slängde ner pilken med 4 krokar på och lät den rulla ner 30-40m. Och så började han veva in den igen. -kolla nu sa Kåre. Va ska dra upp den direkt? Kåre skatta. Ja det redan fullt sa... 1min senare hala han upp 4 stora torskar.En omgång till så var vi klara med att tagit upp vad med fisk vi ville ha. På tillbakavägen kom en blandflock ejder/praktejder förbi alldeles nära båten, kameran smattra, båten gunga. Jag hade turen på min sida, det blev några skarpa bilder, läckert med fyren i bakgrunden!6 kommentarer:

 1. Läckra bilder! O jag, som oftast tänker på mat, dreglar ju nästan vid tanken på så nyfångad torsk! Mmmmmm.....Här är ju lite nätt vårvarmt nu, även om det är mulet i dag, har iaf tassat i vattnet på Borrby strand, antar att det ALDRIG går att göra däruppe? Går o går, men....Badade i en norsk fjord en gång, eller badade.. Ett simtag ut, o vända. Men svalkande, DET var det.. Ha det gott! Mats o Lisa, Borrby Tuvor.

  SvaraRadera
 2. Haha, nä då får man vara hårdhudad om man ska bada här på Barens beach. Det skulle aldrig komma på fråga att jag (eller Vira) frivilligt baddar här. 3-8grader året runt, brrr! Ja, torsken fångades snabbt, det var lika lätt som att gå ut i hönshuset för att hämta ägg, fast torsk. Nu ligger det några kg filead i frysen.

  SvaraRadera
 3. Så underbart detta låter :) önskar jag var med. Hoppas Bölgar lagade god mat till er alla, vet ju hur god mat, hon kan "trolla fram" Längtar både efter er, nyfångad torsk o Gamvik.
  Kramar till er alla från mammis

  SvaraRadera
 4. Fina bilder med fyren o den sista med den lugna vattenytan. Hur går det med målandet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag är igång och målar under eftermiddagarna. Blir utställning på galleri Ekdala, Smedstorp till sommaren. Många motiv med flygande fågel. Snart är det varmt nog till att sitta ute och måla så jag hoppas det blir en hel del bra fältmålningar.

   Radera
 5. Vete katten om inte Triton tog ett dopp, till o med där; han har ju badat här sen isen försvann, även om vi har kastat pinnen inåt stranden, då knallar han ut o lägger den i vattnet, visar tydligt att " Fattar ni INGENTING???"

  SvaraRadera