torsdag 18 april 2013

en, två, tre... ...nittiosextusentvåhundraåttio!

Nu e jag rätt jolmig i huvudet. Hade lite svårt att sova inatt för jag var så nyfiken på vad som kunde komma idag ute vid vindskyddet. Elbolaget hade annonserat att de skulle kapa strömmen mellan 23.30 till 05:30 dessutom. När jag steg upp 04:00 efter att ha sovit  2-3 timmar kunde jag konstatera att jag inte kunde få kaffe, strömmen var ju av dumhuvud. Strunt samma. I lite lätt duggregn skida jag ner och lyfte kikaren mot väster. Inte mycket, jaha, blir väl en mager morgon. Vred kikaren utåt mot norr och där kom stora flockar med alkor som drog mot väster. Härligt, nått att göra :) Efter ha riggat upp tuben börja jag klicka o klicka o klicka med handräknaren. Det mesta var lunnefågel som kom i fina flockar på 30-150 i varje flock. Det öste på och ännu mer, jösses, första timmen passera 17.500! Det bara fortsatte komma alkor fram till 09 då ett dis la sig över havet. Totalt från 05:00-13:40 passerade 96.280 lunnefåglar! En djävulsk summa! Som en riktigt bra ejderdag i Kåseberga på 90-talet fast med arktis svar på både papegoja och pingvin... Inte alls att förglömma var lunnefåglarnas medresenärer: 12.310 tordmule, 5.280 sillgrissla och 880 spetsbergare. Totalt över hundratusen alkor, kaaatjiiiing! Detta var INTE det jag trodde skulle hända idag. Men som vanligt på det här stället har man fan ingen aning om vad som händer på fågelfronten.

Lunnefåglar på bred front


De flesta lunnefåglar passera en bit ut, men när diset la sig över havet kom det en o annan med bland de andra alkorna som passerar närmare. Vet inte varför just lunnefågel är så nojiga att flyga närmare kusten, sämre flygare, lättare byte kanske? Min klart bästa alk-dag någonsin (än så länge..)   Filmade en hel del av lunnefågelsträcket genom 7D+500mm+1,4konvertor som jag får redigera en vacker dag. Fina studier av de tre stora alkorna i alla möjliga dräkter, ska lägga ut lite jämförelsebilder senare.

3 arter alka. Spetsbergare, mule, sillgrissla mule, mule
samma som ovan fast lite längre tågen spissbarjare säger man aldrig nej tack tillskön kombo! Vittrut och lunnefågel
Bara att sitta vid toppen av Europas fastland är en sann njutning med denna vackra utsikt. När den värsta stormen av lunnefåglar lagt sig pröva jag ta lite bilder i stående format. Stämningsfullt att få med mer djup i bilderna. Speciellt måsar och andra fåglar som ligger ovan varandra blev läckert.


Årets första kustlabb dök upp tätt följt av en storlabb 10 min efter. Härligt att äntligen få se dessa skickliga flygare!

dagen känns okomplett om det inte är ett guld som försöker smita förbi utan att fastna på bild!


alfåglar börjar komma i lite större flockar, inga siffror än men vackra!
Dagens tråkigaste syn, känns för jäkla fel här uppe där allt är så orört och vacker. Fågeln lär inte överlev så länge till.


Nu är klockan snart 21 så det är hög tid att hoppa i säng, imorgon blir det ostlig hård vind, spännande! over and out/ Hampus

1 kommentar:

  1. Sleep, sleep.
    Use thick curtains.
    Seem too many spoiled seawatching days up there because of not sleeping, me myself especially and others, unfortunately.
    Mange hilsen fra Elvebakken.

    SvaraRadera