lördag 4 maj 2013

Maj!

Då var jag framme vid den tid av året jag känner Finnmark bäst. Detta blir fjärde våren jag ska kolla sträckande fågel ute vid Slettnes, men till skillnad från de andra åren behöver jag inte hoppas på att jag prickar rätt vecka då det sträcker mycket fågel i alla slags väder. Detta året kommer jag få alla veckor, andra år har jag varit här i 8-12 dagar runt mitten av maj men med helt olika karaktär på besöket från år till år. Vitnäbbade Islom och kustlabb är redan igång på väg österut. Antalet kustlabbar i reservatet växer för varje dag. Igår var där 4 kustlabb och 4 storlabb, idag minst 15 kustlabb och samma storlabbar. Ett annat säkert tecken på att det börjar hetta till här uppe är att en viss Esko har dykt upp. Denna man är svårt att beskriva, en finsk granithård skådarmaskin. Han hade kört 36h i sträck för att komma upp. Kom fram kl 02 och då sätter han sig direkt och börjar räkna simmande islomar ute vid horisonten. Men vid halv 9 när jag gav upp för dagen fann jag han sovande i passagerarsätet, så lite mänsklig är han innerst inne :) Ganska avslaget sträck idag med ett 20tal Islom. Vindstilla och högtryck är kanske inte den bästa upplevelsen för arktiskt labbar och lommar, men helt okej än då. Några av islomarna kom riktigt fin för en gångs skull. Under större delen av dygnet hör man nu spelflygande smålom här och var. Ett för mig klassiskt Slettnesljud.

Aagagagagaagggagaaa, Spelflygande smålom

en mer tystlåten men så mycker mer bildskön vitnäbbad islom
  Ett stycke skönhet, vitnäbbad islomKustlabbInte slipper man dom här heller, landsplågan grågås

dubbelt upp av vitnäbbade

Flera nya arter dyker upp ju längre våren är kommen, storspov, fjällvråk, stenfalk, bergfink för att nämna några, underbar tid är att vänta sig de kommande veckorna! Inte bara fåglar och finska sträckfågelmaskiner ploppar upp utan även annat känt folk börjar dyka upp. Mina föräldrar kom upp till sin blivande sommarhytta i Gamvik, så mitt år uppe vid 71nord kommer följas upp av många många besök i framtiden. De var på besök hos mig i mars och föll pladask för området. Huspriserna är dessutom löjligt billiga.

Snart dags för skånebesökare i form av Tomas och Mårten. Bägge två ska besöka Barens hav och Finnmark för första gången. Vi får hålla tummarna att de får minst en, gärna ett par monsterdagar var. Mina fransk/belgiska vänner jag lärde känna under förra årets Slettnestur är på ingång i mitten av maj. Ett skönt gäng som vet hur man ska njuta fullt ut. Förra året bestod deras packning av kikare, tub, kamera men mest av saker man stoppar i munnen, kött, ost, vin och belgiskt öl.Slettnesräv


GamviksrävFiskmåsar på tundran, kan det bli vackrare?


en bra kandidat till det är kanske dessa guld...

blott min andra alförrädare sen i januari. Färre och färre fåglar övervintrar i framförallt östligaste Finnmark.
På måndag ska jag nog följa med ut på en större fiskebåt. Lär bli en o annan bild av stormfågel om jag inte tappar kameran i plurret...


4 kommentarer:

 1. Hej Hampus!
  Du må hilse han Esko Paltto, hardskåderen.
  En fra Elvevågen, som Du besökte ett år sedan.

  SvaraRadera
 2. Skådarmaskin! Fan vilket uttryck. Bestemmer helt.
  Arild kallade han till en "hardskåderen" = hard core, i en fin artikel på nät on fåglar sträkkände förbi Sle.

  SvaraRadera
 3. There are some young (compared to my age, 55) birders
  doing seawatching in Slettnes this week. Hope You contact
  them. I know just one of them, Kalle Meller, working on his doctoral dissertation in biolologuy on birds (Helsinki University) and climate change. Just fine ordinary people. Would like them to be part of the structure for the years to come.
  Kalle contacted Arild before they drowe up.
  They live in Elvebakken, my house in Elvevågen YOU visited last spring.
  (So glad to met YOU then.)

  SvaraRadera
 4. Yes I have seen som activity at your house in elvevågen. Nice with some new birders here. Tomorrow I will go and say hello to them when they wake up and go out to the lighthouse.

  SvaraRadera