torsdag 16 maj 2013

Tillslag och helt jäkla underbart

Dagarna räcker absolut inte till. Att ta sig tid till att uppdatera bloggen lyckades jag klämma in nu fast vi borde sova. Men det har hänt mycket senaste 2 dagarna. Mårten som anlände måndag kväll har redan kammat hem jackpot. Idag hade jag och och jag kan nog anta att Mårten också hade bästa vitnäbbad isloms-dagen ever. 147 sträckande under morgon och förmiddag. Nästan alla av dessa kom riktigt riktigt fint 100-400m, lågt över vattnet, största flocken på 5! hur najs som helst. Bredstjärtad labb som lyst med sin frånvaro fortsätter nästan göra detta, blott 11 idag, 1 igår. Däremot kom de första fjällabbarna hela 36 samt 46 silvertärna i värmen som börjar strömma upp söderifrån. När Brellarnas propp släpper, kommer de att komma i stora mängder kan jag lova. Förutom en grym vitnäbbad-dag blev det en häftig obs av en val. En vikval på ca 8m kom glidande in i fjorden och följde sedan kusten rakt förbi oss. Långt mellan den var uppe och ständigt i rörelse gjorde det svårt att få bra bild, men när den gled upp 50m från där vi satt var känslan mäktig! Det var mycket där på samma gång, så som det ska vara här uppe.

Vilkval blev slutbudet, lång bakåtböjd ryggfena är tydligen en bra karaktär.


första fjällabben för sesongen


trafiktstockning på barents hav


Igår när vi satt och räkna fågel fick jag på långt håll syn på en sjöorre som det lyste gult om, koppla snabbt in Mårten på fallet och när fågeln kom närmare var vi bägge inne på spåret att det såg väldigt bra ut för amerikansk sjöorre. snabbt upp med kamera eftersom detta måste dokumenteras. Det visade sig vara rätt beslut. På Mårtens film och på någon av mina bilder kunde de viktigaste karaktärerna säkras. Kryss för mig och som bonus verkar det som om det är en fågelart som aldrig tidigare påträffats i Norge!! en 0:a! Fågeln landande någon km öster om oss men det har varit svårt att hitta den igen (om den är kvar) långt avstånd och för höga vågor gör det svårt att titta igenom de ca 500 sjöorre som rastar utanför Slettnes. Känns skönt att ens ständiga spanande i sjöorreflockarna äntligen fick utdelning. En udda Svärta är nästa projekt, ALLT ska kollas igenom :)

inte den närmaste av sjöorreflockarna men den mest spännade! 


samma som ovan fast ordentligt cropad, något verkar lysa gult i övre framkanten av flocken :)Foto: Mårten "Junior" Müller. Tjockhalsad, (nästan som en praktejder i formen)  rejäl gulorange blaffa som går ända in till näbbfästet sätter spiken i kistan för amerikansk sjöorre. Vi får se vad Norska RK har att säga om den.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar