lördag 11 maj 2013

Vårens explosion

Dagarna blir längre, fort. Om ett par dagar börjar midnattsolen. Jag kan inte säga annat än att det fort från kall mörk vinter till att det nu blomstrar upp i färg och liv. Värmen kom idag upp till Slettnes, hela 4 plus på morgonen :) Men detta räckte för att det skulle kännas som vår när jag vandra ut till min udde kl 02:30. Fin lugn morgon med färgrik soluppgång, vindstilla och ett nästan spegelblankt hav allt tonsatt av lappsparv och smålom. Om jag någon dag ifrågasätter vaför jag älskar detta ställe så dröjer det inte länge innan jag blir övertygad om varför, speciellt en sådan morgon som denna. Tundran och Barents hav är aldrig sen på att leverera. Numera har dessutom fått sällskap ute på udden av flera gäng finnar. Som mest satt vi 8 personer där, ett rekord i sig själv. Trevligt att få dela upplevelserna och få hjälp med räkningen av fåglarna.


Tretåig mås i gryningsljussjöorrar
Vårens sista okej praktejderbild?

Vitnäbbad islom från igårkväll
En av de lokala storlabbarna på väg in i reservatetFinskt apberg på los oddos (varnesodden)
hela 6 ladusvalor idagFrån att för ett par dagar sedan räknat ihop 4 kustlabbar i reservatet har den siffran nu idag stigit till en bit över 100! underbart att se dessa stridspiloter fara runt överallt på tundran och ut över havet för sno åt sig måsarnas maginnehåll... Antalet öststräckande labbar ligger fortfarande på ganska blyga siffror. runt 30 brellar senaste dagarna är ingen siffra att skryta med. Det ser ut som något håller bredstjärtade labbarna tillbaka. Motvind och dåligt väder runt Färöarna kan vara orsaken. Tror att det kommer explodera med labb dagen då denna propp släpper, hoppas att Mårten som är på gång på måndag får se den!

kustlabb tätt efter en tretåig mås
kustlabb

Nu ikväll tog jag mig en tur upp på platån ovanför den gamla fågelstationen. Mängder med labbar och en hel del vadare så som småspov enkelknäckasin och ljungpipare hörs lite varstans. Men behållningen blev ändå det smålomspar som höll till vid iskanten i en av de större sjöarna. Jag smög ut och la mig vid strandkanten och efter ett tag kom de fint simmande förbi. Inte mycket till notis tog de av mig, mer av varandra. Lommar måste vara en av de vackraste fågelfamiljer som finns, riktigt läckert att se dom på 10-15m avstånd, så nära att jag kunde se alla de små detaljer i nacken.


Översättningen från engelska på denna art blir rödstrupig lom, snyggare namn än smålom kan jag tycka.

4 kommentarer:

 1. Fina bilder. Speciellt smålombilder.

  Finnar.

  Läste en bok några år sedan om en svensk-finsk ekspedition till Spetsbergen.
  Boken var publisert something like 1958.
  Författaren satt i baren i Långyearbyen och mötte en finne som arbetade i gruvan där.
  Gruvarbetaren sade till till den andre: "Vart änn man går i världen, så möter man två saker, hästskit och finnar." Det stämmer jo där såväl.
  Ha det bra. Hannu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hästskit o finnar :) hahaha riktigt bra citat.

   Radera
 2. Vi savner oppdateringer på AO Hampus - mange liker og følge med:)
  Mvh Egil Ween

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har bättrat mig o lagt ut lite obsar på AO. sträcket av gulnebblom och polarjo har gåttt på sparlåga senaste dagarna. kanske bra fart idag? ska ut där nu.

   Radera