måndag 28 januari 2013

Solsemester och Svarthalsad trast


Upptäckte i morse att Roy hade skickat en bild på en fågel som ett par i Mehamn hade vid sitt fågelbord. Satan det är ju en hane Svarthalsad trast! Jag, Roy och Roys bror, Rune, åkte dit vid 10 för att leta efter den. När vi kom till rätt plats tog det inte många sekunder innan vi hitta den i buske. Wow, vilken läckerbit! Trastar är häftiga och snygga fåglar, att det ser ut att vara en adult hane (3k+) gör heller inte saken sämre. Fågeln ska tydligen ha varit där i en veckas tid nu. Under tiden vi var där kunde man tydligt se att den rutat in sitt revir där, satt till och med och småsjöng o tjattra. Det är detta som är så häftigt med Finnmark, vad som helst kan dyka upp när som helst! Den gata den höll till på har jag besökt ett par tillfälle innan för att leta fågel. En skata och några gråsparvar är det ända jag sett då... 
Inte dåligt att lyckas mata in en sådan här juvel!Roy njuter av att höra sång från trasten :)


Bombe-trädgården

Spendera min helg nere i söder, besökt vänner i Luleå samt storhandlat byggvaror. En liten tripp på 200mil tur och retur. Lustigt att det kan löna sig att åka så långt för att handla. Men Norge är dyrt, dubbla pris på det mesta (förutom färsk torsk i hamnen) Fick även erfara att inlandet i Finnmark är svinkallt, 25-30minus på de flesta ställen. Men även om det var kallt var det en sån härlig kyla, torr och krispig. Upptäckte även att det var länge sedan jag upplevt sån tystnad som det var utan vinden och havet. Gjorde nästan ont i öronen när jag stanna och tog lite bilder i Kautokeno under natten. Men så vackert landskap att färdas i under natten.

Månsken i Kautokeno -29 grader

Finland är rätt najs det med

Till slut, i Finland, strax innan Pajala fick även jag se solen 2013, 75 dagar har gått sedan jag såg den sist! Jag hade nästan glömt hur ljust det kan bli. Nu, idag, är solen tillbaka även i Gamvik, så den långa väntan är över. Nu kommer det gå fort. Om några månader i mitten på maj kommer det vara midnattssol.
På vägen hem tog den östliga rutten genom hela norra Finland. När jag kom upp mot Ifjordfjället kunde jag inte hålla mig fast jag var seg efter 85 mil. Rimfrost på träden, Norrsken, månljus, vindstilla. Tog en paus och fotografera en halvtimme innan jag var nedkyld och fortsatte. Ska planera in en tur tillbaka hit, bara för att bara ta bilder.


Ifjordfjället


1 kommentar: