lördag 23 februari 2013

I stormens spår S01E02

Grym dag igen med mycket fågel, få men goa arter. Liten storm som vred från SV till N under gårdagen och natten fick lite fart på fåglarna till slut. Åkte ner till Flinta (flintodden) en timme under morgonen, dock inte mycket till aktivitet. Vid 9-tiden vred vinden till NO-O och det började hända saker. Var då ute vid Slettnes och såg att det började komma mycket alkor och tretåiga, men tyvärr riktigt långt ut i NO. Att gå ut till korset och försöka hitta lä var inte att tänka på, kulingvind och snöbyar är ingen höjdare där, än... (ska slå upp ett vindskydd där av drivved o annat som ligger där en dag snart) Så,.. det var bara att åka tillbaka till Flinta.










2 tydliga stråk med fågel mötte mig. ett långt ut i öster flera km ut, Men även mycket tretåiga och vittrutar som kom och slicka klipporna. Räknade ett par gånger under 10 min, för att slippa klicka fågel hela tiden. Summeringen från 09-13 blev nästan 14000 tretåiga och 800 vittrut! Bra siffror för att vara i februari





 Dramatiskt väder med sol blandat med snöstorm. När det kom riktigt ordentlig fok var det bara att kura ihop sig vid den lilla fyren, fåglarna verkade knappt bry sig, de är väl ganska härdade här upp :)



dunjacka is da shit här uppe

 Den senaste tiden har det varit dåligt med vittrut här, så det var härligt att få se dom komma i flockar igen! Verkar som det är stormvindar från Nord och Ost som gäller för att få in dom till kusten. Ibland alla snygga gamla och 2k-fåglar kom där denna sköna hybrid gråtrut x vittrut






Trodde först att det var samma fågel som jag såg i januari då det blåste in en massa vittrutar, Nu är bilden  inte lika skarp (mörk och längre håll då) men ser ut att vara 2 olika individer. Dagens fågel ser ut att ha mer svart i handen och är mer streckad på huvudet. Men båda fåglarna är i formen som vittrut. 



Nu har jag fått 2 fina vinterstormar med lite olika karaktär. Trodde att det idag skulle komma flockar med ejder/praktejder, men icke! Dom bara låg och guppa och gunga på vågorna istället. Stormen i januari var betydligt kraftigare så den pressa nog in praktejdrarna längre mot kusten och på så sätt tvinga dom att flyga ut igen. Denna storm drev dom väl inte lika långt in från Barens hav, Synd, men det kommer väl fler stormar innan dom sticker till häckningsplatserna får jag hoppas.























motljus och snöstorm, härlig kombo!























läckert när kameran tar över och fokuserar på annat än fågeln får en gång skull :)
































































































skönt att det inte var olja utan lite härligt slisch denna vittrut klätt på sig


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar