måndag 18 mars 2013

Stengt på grunn av uvær

Ja då var man fast på ute på Nordkyn. Jag skulle vid det här laget egentligen vara en bra bit ner i Sverige. Men vägarna söderut är stängda sedan 2 dagar. En kraftig sydvind slog till och snöfoken är så intensiv så vägverket stänger de utsatta fjällövergångarna. Mina föräldrar som var på besök förra veckan lyckades med nöd, näppe, kolonnkörning och assistans av plogbil ta sig till Kirkenes i lördags. en rutt som normalt tar 5 timmar blev istället 13 timmar, stackarna. Men sådant är vädret här uppe. Det slår om snabbt och med en sån kraft att vi kan bara stanna inne och vänta ut vädret. Själv hoppas jag på att jag ska komma iväg ikväll eller imorgon, men väg 888 söderut är fortfarande inte framkomlig. När det blåser stormvindar så packas snön så hårt att plogbilarna inte kan få bort snön, så dom måste sätta in stora snöfräsar och hjullastare för att få undan snön. Ett evighetsjobb sådana här dagar. Jag lyckades i lördags eftermiddag ta mig till Mehamn i kolonn men sen var kolonnen vidare inställd så jag fick vänta 2 timmar och ta mig hem igen i en kolonnkörning. Spännande att åka bakom plogen och helt plötsligt ser du inte ett skit men så efter några sekunder anar man plogbilens bakljus så har man någorlunda koll på vilket håll som är framåt. Inget att rekommendera nervösa personer...

 
Anledningen ovan till att jag försöker ta mig hem. Fortfarande 11 dagar kvar, men på den tiden ska jag hinna köra 250 mil, rama in ca 25 bilder, hänga och förbereda en utställning. Tittar man på långtidsprognosen ser vädert ganska bistert ut för påskutställning. men men, en upprepning av 2010 då det var snöstorm under konstveckan på Österlen är kanske att vänta. Inget jag kan påverka, tyvärr. En hel del motiv från mina månader här uppe kommer jag visa. Mycket norrskenslandskap och såklart fåglar.


Dagligen sträcker det många tusen tretåiga mot öster ute vid Slettnes fyr. Även de stora mängderna med alkor drar förbi på alldeles långt håll. Än så länge inte mycket förändring. Under förra veckan hade vi från onsdag till fredag fantastiskt turistväder. (allt annat än sträckskådarväder som jag föredrar) Men jag passa på att plåta och filma lite skärsnäppor ute vid flintudden och i hamnen.

 


2 kommentarer:

  1. Hoppas du kan ta dig hem Vi längtar efter att ge dig en stor Bamse kram Mvh kusin Jenny m familj

    SvaraRadera
  2. Fantastiskt kul & spännande att följa din blogg.

    med vänliga hälsningar Ola Sångberg

    SvaraRadera