söndag 30 december 2012

Förbi vintesolståndet

Skönt att det har vänt. Inte för jag är trött på mörkret men visst saknar man ljuset och fåglarna. Spänningen i att tuba av en stor trutflock eller ett hav börjar man längta efter, man vet ju vilka juveler där ligger och guppar ute. Under mina nattliga utflykter med kamera har jag noterat att vissa fågelarter skiter i vad klockan är. skärsnäpporna hörs flyga fram och tillbaka i hamnen och gråsparvarna sitter o tjattrar och tömmer fågelborden mitt i natten. en udda syn på nattpromenader hursomhelst, men säkert en bra strategi när solen står långt under horisonten dygnet runt.
 

Fortsätter att vara ute och fotografera nattlandskap och norrskenet. Klippte ihop lite sekvenser för några veckor sedan se filmen nedan.Min Timelaps-stege-skyttel har fått en uppgradering, 2.0... Har monterat fast ett spärrskaft som jag halar in ett rep som sitter fast i andra änden av stegen. Bara att vrida några klick för att flytta kameran. Nu slipper jag använda pannlampa mellan varje bild och sparar tid till det annars ganska tidskrävande arbetet. Folk undrar hur jag pallar att sitta och ta nästan samma bild i ibland 3 timmar.  Men jag antar att det är min form av att sitta framför brasan och sticka en halsduk. Alltid spännande att komma hem och tömma minneskorten för att se nattens skörd. Vinden är min största fiende för att få stadiga filmsekvenser. minsta lilla vibration i stegen eller kameran ger suddiga bildrutor. Någon gång har jag råkat ha kameran i fel programläge o då sabbas hela filmen. Måste stå i läge M så kameran inte börjar ändra inställningar efter eget tycke. För att sätta ihop stillbilderna till en film använder jag sedan ett program som heter VideoVelocity 3. Enkelt och lätt att förstå.


2.0, Stativhuvudet är från en klämma jag fick till min korslaser som jag använder när jag bygger

Här sitter jag o "stickar" fram en ny film i gryningen


Sen är det bara att jobba sig uppåt sakta men säkert

 En numera vanlig syn i Gamvik nattetid...
Vid nästa inlägg i jan 2013 kommer jag visa upp andra bullar från min konstnärsfabrik. Har mellan nattfotograferandet och renoveringen av av huset kommit igång och jobba i ateljén. Gett mig fan på att få till natthimlar med norrsken i akvarell. Tills dess ska jag nog ha producerat några alster som tål dagsljus. Eller varje fall visa upp några försök till vad jag vill åstadkomma i detta.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar