I Finnmark kan vad som helst dyka upp från var som helst. Det fick jag och Mårten smak av i fredags. Dagen började med ett magert sträck ute vid Varnesudden. Tyckte det var läge att istället dra hem och sova en stund för att sedan jobba med måleriet. Mårten satt kvar och fick några fantastiska bilder på vitnäbbad islom sträckande nära, lågt över spegelblankt hav. Bästa bilder jag sett av arten på sträck! Några timmar senare hämtade jag honom där ute, lite groggy gick han o sov, själv gav jag mig ut igen. Tog med ut målerigrejerna, det var äntligen behagligt nog att sitta ute och jobba. Gav mig upp på platån SV om fyren för att måla lite labbar eller annat. Jag hann bara upp på platån när jag såg en vadare gå lite dold, närmade mig eftersom den såg spännande ut. En Tuvsnäppa gick upp och ställde sig på en, ja just det, tuva. Läckert! Platsen var exakt samma ställe som vi såg en tuvsnäppa i fjol, samma fågel kan man nog anta. Men vad var det för liten ljus färglös vadare som stod halvt dold bakom? Direkt blev denna mycket mer intressant eftersom jag inte kunde bestämma den direkt, trots att den var hyfsat nära. Pulsen gick igång, vafasen är det? Min första tanke gick till den amerikanska arten sandsnäppa eftersom fågeln hade en ganska grov kort näbb och ett färglöst intryck. Tog ett par skott med kameran och började småspringa tillbaka mot bilen. Ringde och väckte Mårten för att meddela honom att det var nog läge att vakna och vara redo när jag kommer...
Han var inte sen på att vakna trots bara en halvtimmes sömn när han kanske egentligen skulle behöva 8, tuvsnäppa på tundran plus en högst intressant liten färglös calidris-vadare får de flesta fågelskådare att bli klarvakna på ingen tid. När vi kom tillbaka till platsen dröjde det inte länge innan vi hitta fåglarna. Nu var det bara frågan om arttillhörighet? Alla små vadare uteslöts en efter en ju bättre vi fick se fågel, till slut var det bara en kvar, sandsnäppa i sommardräkt! Riktigt skoj att få "nyckla" fram något man anar vad det kan vara för att till slut ställa det utom all tvivel, trots att den är riktigt sällsynt och inte helt enkel att bestämma. Detta var det 9:e fynden i Norge, första i Finnmark. För mig var det en art jag aldrig sett innan. I sverige finns det 1 fynd. Var och titta på denna fågel men det var alldeles för långt håll då för att se att det var rätt fågel (Öland, 23 augusti 2003)
helt rätt miljö, fast fel kontinent... |
Mårten i full färd med att få film på den lilla simhuden mellan tårna på sandsnäppan |
Bombemyren uppe på platån foto: Mårten Müller |
Tar man det bara lugnt struntar fågeln i att man är där och kommer snällt närmare. |
Tuvsnäppa och sandsnäppa var vi riktigt nöjda med men det skulle visa sig komma mer. 2 Danska skådare låg och halvsov längs vägen hem, så vi stanna och berätta om fyndet. Bara några timmar senare ringde dom och berätta att dom såg en vitvingad tärna som var på väg mot fågelstationen. Vi stod vid Elvevågen (bombebukta) o det tog inte många sekunder efter samtalet innan denna sydosteuropeiska träsktärna kom dansande ner mot oss.
snacka om otippad art här uppe. Första fyndet för Finnmark igen. Förmodligen det nordligaste fyndet någonsin. Helt galen dag!
Vitvingad tärna känner sig kanske lite förvirrad på Barents hav. |
Jag ringde Roy i Gamvik och berätta om fågeln. Det visade sig att han också hittat en ovanlig fågel. Rostgumpsvala en sydeuropeisk svalart som dyker upp ibland i södra Sverige men här uppe! Dock var inte svalan kvar när vi åkte in och leta efter den, men man kan inte se allt. På kvällen träffa vi 2 tillresta skådare från Vardö, Tormod Amundsen berätta att dom tidigare på kvällen sett en adult ismås dra förbi fyren, wow! Ganska surrealistiskt med alla dessa ovanliga fåglar på en och samma plats, samma dag av en handfull fågelskådare. Vad kan man säga annat än att Slettnes is the shit!
hyfsat nöjd dagen efter, utrymme för lite chill på tundran.. foto: Mårten Müller |
...Sen fortsätter slitet foto: Mårten Müller |
Många nu men inte helt lätta att komma nära, lappsparv |
Humla, vilken art? |
Helt fantastisk! :-D Nydelige foto :) Og humlen er ei drottning av Alphumla (Bombus alpinus). See you around :) -Roy-
SvaraRaderaGratulerer med spennende funn og flott fortalt historie! Blir spennende å se om du klarer å dra inn flere godbiter ;-)
SvaraRadera