lördag 8 december 2012

vintern är här

Så kom den äntligen. Vintern. Senaste veckan har det kommit upp emot en halvmeter snö. Nu när solen ligger ett par grader under horisonten var det mer än välkommet att snö får lysa upp landskapet. Att skåda fågel under mörkertiden går knappast, än mindre att fotografera fågel. Har haft seriösa planer på att använda bilens helljus men har inte genomför dom än. Men det är inte mycket fågel kvar, några gräsänder, skärsnäppor, lite trutar och de lokala gråsparvarna är vad som bjuds. Jag får nog vänta ett par veckor till ljuset (och fåglarna återvänder) innan jag dammar av kikaren...

teleobjektiv går knappt att använda även kl 11 när det är som ljusast.








golfströmmen håller vattnet varmt vintertid men luften är kall








längst bort i bild Kinnarodden, Europas nordligaste punkt på fastlandet







Nu fördriver jag min tid här uppe till att skåda något annat än fågel, aurora borealis, norrsken. Håller koll på prognosen på denna sida http://www.gi.alaska.edu/AuroraForecast/Europe/ och plockat hem deras app till mobilen så jag inte missar när det bryter ut ordentligt. än så länge har jag inte haft några stora massiva utbrott. Men på 71 grader nord behövs det inte. I stort sett dagligen ligger norrskenet på en 2:a här på den 10 gradiga skalan. vid 10 kan man se norrsken ända ner till södra Europa. Till Tromsö kommer varje år många turister under vintern för att skåda norrsken och jag förstår dom. Det magiskt vackert. En lyx att ha runt om sig vid denna tid på året.


ute vid Slettnes fyr















snöväder som drar över Gamvik

När jag surfat runt och kollat efter tips på kamerainställningar, vilket inte gav så mycket nytt, stativ, trådutlösare, långa tider med lågt ISO m.m. Istället fann jag en video av Terje Sorgjerd  http://vimeo.com/21294655#  Makalöst vackert i mina ögon. Timelaps heter sättet att göra en sån här film. Man tar hundratals, ibland tusentals, stillbilder och sätta ihop det till en film. Minst 15 bilder/sek får man räkna med. Gjorde själv ett försök får några år sedan under min folkhögskoletid. nattlandskap på öland, vilket blev ganska dåligt resultat.

Men det jag likt många andra undra var; hur har han gjort kameraåkningen? En automatiserad skena som kameran flyttar sig på var svaret. Några mm för varje bild. När man sen sätter ihop bilderna blir det en mjuk åkning i en "snabbspolat" landskap Ahaaaaaaaaa...

Eftersom dessa specialprylar är dyra så börja jag fundera på om man inte skulle kunna bygga en sådan själv? Hur svårt kan det vara? Sagt o gjort bar jag in en 4m lång stege och byggde en vagn som glider på stegen likt en berg o dalbana vagn. Tog ett snöre och markera för varje cm. Sen var det bara ut och testa. Här är resultatet.







Finns mycket kvar att justera men jag gillar formatet och kommer göra fler. Mitt budgetset att göra timelaps med kameraåkning är tidskrävande. Efter allt är riggat ute tar jag en bild, tänder pannlampan, drar snöret 1 cm, släcker pannlampan, tar en bild, tänder panlampan, flyttar 1cm osv. Det blir ca 350 bilder i en åkning. Vid varje bild står kameran öppen i 10-20 sek...  Men vafan är man van vid att sitta och räkna fågelsträck i 10-15h i stäck så går detta kvickt.



riggat och klart





kameran under "inspelning"









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar