Skönt att det har vänt. Inte för jag är trött på mörkret men visst saknar man ljuset och fåglarna. Spänningen i att tuba av en stor trutflock eller ett hav börjar man längta efter, man vet ju vilka juveler där ligger och guppar ute. Under mina nattliga utflykter med kamera har jag noterat att vissa fågelarter skiter i vad klockan är. skärsnäpporna hörs flyga fram och tillbaka i hamnen och gråsparvarna sitter o tjattrar och tömmer fågelborden mitt i natten. en udda syn på nattpromenader hursomhelst, men säkert en bra strategi när solen står långt under horisonten dygnet runt.
Fortsätter att vara ute och fotografera nattlandskap och norrskenet. Klippte ihop lite sekvenser för några veckor sedan se filmen nedan.
Min Timelaps-stege-skyttel har fått en uppgradering, 2.0... Har monterat fast ett spärrskaft som jag halar in ett rep som sitter fast i andra änden av stegen. Bara att vrida några klick för att flytta kameran. Nu slipper jag använda pannlampa mellan varje bild och sparar tid till det annars ganska tidskrävande arbetet. Folk undrar hur jag pallar att sitta och ta nästan samma bild i ibland 3 timmar. Men jag antar att det är min form av att sitta framför brasan och sticka en halsduk. Alltid spännande att komma hem och tömma minneskorten för att se nattens skörd. Vinden är min största fiende för att få stadiga filmsekvenser. minsta lilla vibration i stegen eller kameran ger suddiga bildrutor. Någon gång har jag råkat ha kameran i fel programläge o då sabbas hela filmen. Måste stå i läge M så kameran inte börjar ändra inställningar efter eget tycke. För att sätta ihop stillbilderna till en film använder jag sedan ett program som heter VideoVelocity 3. Enkelt och lätt att förstå.
2.0, Stativhuvudet är från en klämma jag fick till min korslaser som jag använder när jag bygger
Här sitter jag o "stickar" fram en ny film i gryningen
Sen är det bara att jobba sig uppåt sakta men säkert
En numera vanlig syn i Gamvik nattetid...
Vid nästa inlägg i jan 2013 kommer jag visa upp andra bullar från min konstnärsfabrik. Har mellan nattfotograferandet och renoveringen av av huset kommit igång och jobba i ateljén. Gett mig fan på att få till natthimlar med norrsken i akvarell. Tills dess ska jag nog ha producerat några alster som tål dagsljus. Eller varje fall visa upp några försök till vad jag vill åstadkomma i detta.
Så kom den äntligen. Vintern. Senaste veckan har det kommit upp emot en halvmeter snö. Nu när solen ligger ett par grader under horisonten var det mer än välkommet att snö får lysa upp landskapet. Att skåda fågel under mörkertiden går knappast, än mindre att fotografera fågel. Har haft seriösa planer på att använda bilens helljus men har inte genomför dom än. Men det är inte mycket fågel kvar, några gräsänder, skärsnäppor, lite trutar och de lokala gråsparvarna är vad som bjuds. Jag får nog vänta ett par veckor till ljuset (och fåglarna återvänder) innan jag dammar av kikaren...
teleobjektiv går knappt att använda även kl 11 när det är som ljusast.
golfströmmen håller vattnet varmt vintertid men luften är kall
längst bort i bild Kinnarodden, Europas nordligaste punkt på fastlandet
Nu fördriver jag min tid här uppe till att skåda något annat än fågel, aurora borealis, norrsken. Håller koll på prognosen på denna sida http://www.gi.alaska.edu/AuroraForecast/Europe/ och plockat hem deras app till mobilen så jag inte missar när det bryter ut ordentligt. än så länge har jag inte haft några stora massiva utbrott. Men på 71 grader nord behövs det inte. I stort sett dagligen ligger norrskenet på en 2:a här på den 10 gradiga skalan. vid 10 kan man se norrsken ända ner till södra Europa. Till Tromsö kommer varje år många turister under vintern för att skåda norrsken och jag förstår dom. Det magiskt vackert. En lyx att ha runt om sig vid denna tid på året.
ute vid Slettnes fyr
snöväder som drar över Gamvik
När jag surfat runt och kollat efter tips på kamerainställningar, vilket inte gav så mycket nytt, stativ, trådutlösare, långa tider med lågt ISO m.m. Istället fann jag en video av Terje Sorgjerd http://vimeo.com/21294655# Makalöst vackert i mina ögon. Timelaps heter sättet att göra en sån här film. Man tar hundratals, ibland tusentals, stillbilder och sätta ihop det till en film. Minst 15 bilder/sek får man räkna med.
Gjorde själv ett försök får några år sedan under min folkhögskoletid. nattlandskap på öland, vilket blev ganska dåligt resultat.
Men det jag likt många andra undra var; hur har han gjort kameraåkningen? En automatiserad skena som kameran flyttar sig på var svaret. Några mm för varje bild. När man sen sätter ihop bilderna blir det en mjuk åkning i en "snabbspolat" landskap Ahaaaaaaaaa...
Eftersom dessa specialprylar är dyra så börja jag fundera på om man inte skulle kunna bygga en sådan själv? Hur svårt kan det vara? Sagt o gjort bar jag in en 4m lång stege och byggde en vagn som glider på stegen likt en berg o dalbana vagn. Tog ett snöre och markera för varje cm. Sen var det bara ut och testa. Här är resultatet.
Finns mycket kvar att justera men jag gillar formatet och kommer göra fler. Mitt budgetset att göra timelaps med kameraåkning är tidskrävande. Efter allt är riggat ute tar jag en bild, tänder pannlampan, drar snöret 1 cm, släcker pannlampan, tar en bild, tänder panlampan, flyttar 1cm osv. Det blir ca 350 bilder i en åkning. Vid varje bild står kameran öppen i 10-20 sek... Men vafan är man van vid att sitta och räkna fågelsträck i 10-15h i stäck så går detta kvickt.