tisdag 20 augusti 2013

Sensommar

Äntligen börjar dagarna ha en tydlig början och slut. Ett par timmar om natten försvinner solen ner i havet. Jag tror att om par veckor är det så pass mörk om natta att höstens första norrsken syns över tundran. Sedan förra inlägget känns det som om höstens antågande gör sig mer påmind. Högtrycken börjar tunnas ut med fler och fler lågtryck Äntligen har det börjat så smått att blåsa upp, med vind kommer fågel (om det är från rätt håll) För ett par dagar sedan blåste det upp till frisk SSO inget optimalt läge att spana över havet, å andra sidan är det nog inte helt klarlagt vad som är optimalt här...  Denna dag satt jag ett par timmar och spana ut över havet. Många tusen stormfåglar åkte berg-och-dalbana längs horisonten tillsammans med sulor, labbar och tärnor. Till min glädje kom där även förbi 3 mindre lira och 2 brednäbbad simsnäppa. De brednäbbade kom på hyfsat avstånd och det kändes inte som det var något att tveka på, med dom vingbanden, nästan helt grå rygg samt att fåglarna kändes bra mycket mer "bulligare" än de smalnäbbade simsnäppor jag sett över havet. Några dagar tidigare var jag ute med Kåre Grip på havet för att fiska och försöka mata in lite havsfågel. Jag tog med en spann där jag blandat gammalt bröd, fiskrester o annat gött. Stormfåglarna var först lite skeptiska till polarbröd men så fort de smakat blev dom mer övertygade. Inga mängder fågel, heller inget oväntat men alltid flott att komma sig ut på sjön. Mot slutet av turen drog vi upp 50kg sej på kanske 10min, som sedan tog aningen längre än 10min att rensa.

Mäktiga vyer in mot Risfjorden


Stormfågel




väntar ivrigt på polarbröd




Stormfågel i motljus-glittrande hav blir stämning om det vill sig väl


Kåre ringer runt och hör om folk vill ha färsk sejlever

Vidare har senaste veckan bjudit på många trevliga möten med arktiska vadare, i stort sett bara ungfåglar. För att inte ha någon optimal vadare-lokal tycker jag siffrorna av antalet individer är högt. En bra dag har gett ca 150-200 av små-, kärr-, spovsnäppa, småspov, brushane, roskarl och svartsnäppa. Märkligt nog har det inte dykt upp några sandlöpare men de kommer nog ska ni se. Efter vårens succé på vadarfronten lägger jag en hel del av mitt skådande just till att gå och leta vadare uppe på sjöarna i reservatet. Nog ska här kunna landa en och annan jänkare eller östsibirisk vadare på hösten.


Kärrsnäppa



småsnäppa
 


spovsnäppa











småspov




brushame




härlig blandflock med spov och småsnäppa




silvertärna skakar av efter ett dopp




Man blir fortfarande utskälld när man besöker tärnkolonin plåtat med vidvinkel 14mm


Ett annat kapitel som förvånat mig är antalet rovfågel nu, Under resten av året ser man nästan bara havsörn och om man har tur någon fjällvråk, pilgrim, sten, torn eller jaktfalk. Senaste tiden har det dagligen funnits flera torn och stenfalkar. som jagat i reservatet och inne i Gamvik. Dessutom drog 2 jaktfalkar förbi inne i byn när jag kom körandes, sviiich sa det innan de for över ett krön. Till min glädje återfann jag dom sittandes uppe i kyrktornet. Pinsamt nog var det mina första jaktfalkar sedan jag kom upp i november, så ni kan tro jag blev glad över att se dessa!

Jaktfalk på kyrkans vindflöjel













































kustlabbarna hänger kvar fortfarande men många adulta har dragit söderut
























Undra om dom vet hur lång resa de snart ge sig av på? Snart slut på att hänga på tundran och vänta till en förälder kommer tillbaka med mat. Kustlabben drar ner till södra halvklotet och stannar där ett par år innan de återvänder för att häcka.

























nattchill bakom huset jag bor i, Jokk bärdrycksreklam över det hela



lördag 10 augusti 2013

Utställning och ungfåglar

Nu har jag varit tillbaka i Gamvik en veckas tid. Sorry för ett ovanligt långt avbrott i bloggandet. Vilken chock att kolla tillbaka till ett helt förändrat landskap. Solen har börjat ta ett dopp i havet varje kväll, mängder mängder med bär att plocka med hjortron och blåbär i topp. Men största chocken var alla dessa flyga ungfåglar. Jag begriper inte hur ett kustlabbsägg har bara på några veckor blivit till en fullt utvecklad ungfågel? Denna vecka jag varit tillbaka på plats har jag även haft besök av 2 vänner som rest upp från Malmö, Anders och Janine. Härligt att få besök och att få visa runt dem på denna vackra plats. De njöt av platsen och det lugn som råder på denna breddgrad. Jag är glad över att de lyckades pricka in en sån fin vecka med många fantastiska dagar och kvällar. Lite surt om det regnat och blåst hela veckan så som prognosen såg ut dagarna innan vi kom upp.











































Innan jag åkte upp igen var jag som sagt nere i Skåne och hade en utställning på Galleri Ekdala utanför Smedstrop. under tiden 13-28 Juli ställde jag ut 42 verk, nästan alla gjorda från mitt tid jag bott här uppe. Hyfsat stor kontrast att visa vintermotiv med mörka norrskenshimlar i ett över 30 grader varmt somrigt Österlen. Men trots värmen och rådande strandvädret kom över 300 och besökte utställningen och jag sålde en hel del av målningarna. Jag har länge velat ha en utställning med ett tema och nu äntligen fick jag det. På ett sätt var det min första utställning där jag har story till hela utställningen. Det ger en klarare röd och jag är nöjd med min "möten på 71grader" utställning. För dom som undrar över hur det såg ut kommer här ett gäng bilder från lokalen där mina bilder hängde.















































































































































Tillbaka till Gamvik igen med Anders och Janine. Under veckan gjorde vi mest små utflykter och rota bland strandfynden, plocka o frossa bär. korta fjällturer etc. Man behöver inte åka någonstans, bara att traska från huset rakt ut i vildmarken, enkelt och avslappnat. Flera gånger åkte vi upp och gick ner från Trollhetta som ligger ett par km från Gamvik. Makalös utsikt och häftig platå att ströva på. Kanten mot väster, ner mot Sandfjord, finns det magkittlande stup på 200m. Här har ett par pilgrimsfalk haft en lyckad häckning i år. 3 ungar lekte i vindarna framför oss medan båda föräldrar låg högt över oss och varnade.

 
























1k pilgrimsfalk


































































Anders bekantar sig med en ny smak


































Ett revben från val gav Anders huvudbry för hur skulle få hem det.




















Janine med ett illaluktande havsmonster

























Alla dessa ungfåglar. Många ungfåglar skiljer i dräkten gentemot föräldrarna. Helt plötsligt är det som det finns dubbelt så många arter med alla dessa ungar. Nu under sensommaren börjar de adulta se lite risiga ut i dräkten men så hoppar alla dessa brämade krispfärska juveler fram. Ännu en gång har man blivit tagen av denna plats. Flera av arterna har man knappt sett i denna tidiga dräkt. Så det är även lärorikt att få studera dem. Det gäller att njuta av så mycket som möjligt den närmsta tiden. Många arter har redan rört sig söderut och nu kommer det nog gå fort innan jag sitter här själv med några trutar o enstaka skarvar...

1k grå eller snösiska?



















juvenila rödstrupig piplärkor finns överallt :)





















liksom lappsparvar






































Skärsnäppor ad plus juv


































Kolonin av silvertärna har fått ut ca 150 ungar i år


































mängder med brushane överallt. En spovsnäppa beblandar  sig med flocken






















Mina favoriter denna vecka, unga kustlabbar












































åska i norr...



















...ger vackra sol upp/nedgångar