måndag 28 januari 2013

Solsemester och Svarthalsad trast


Upptäckte i morse att Roy hade skickat en bild på en fågel som ett par i Mehamn hade vid sitt fågelbord. Satan det är ju en hane Svarthalsad trast! Jag, Roy och Roys bror, Rune, åkte dit vid 10 för att leta efter den. När vi kom till rätt plats tog det inte många sekunder innan vi hitta den i buske. Wow, vilken läckerbit! Trastar är häftiga och snygga fåglar, att det ser ut att vara en adult hane (3k+) gör heller inte saken sämre. Fågeln ska tydligen ha varit där i en veckas tid nu. Under tiden vi var där kunde man tydligt se att den rutat in sitt revir där, satt till och med och småsjöng o tjattra. Det är detta som är så häftigt med Finnmark, vad som helst kan dyka upp när som helst! Den gata den höll till på har jag besökt ett par tillfälle innan för att leta fågel. En skata och några gråsparvar är det ända jag sett då...







 
















































Inte dåligt att lyckas mata in en sådan här juvel!























Roy njuter av att höra sång från trasten :)


























Bombe-trädgården





Spendera min helg nere i söder, besökt vänner i Luleå samt storhandlat byggvaror. En liten tripp på 200mil tur och retur. Lustigt att det kan löna sig att åka så långt för att handla. Men Norge är dyrt, dubbla pris på det mesta (förutom färsk torsk i hamnen) Fick även erfara att inlandet i Finnmark är svinkallt, 25-30minus på de flesta ställen. Men även om det var kallt var det en sån härlig kyla, torr och krispig. Upptäckte även att det var länge sedan jag upplevt sån tystnad som det var utan vinden och havet. Gjorde nästan ont i öronen när jag stanna och tog lite bilder i Kautokeno under natten. Men så vackert landskap att färdas i under natten.

Månsken i Kautokeno -29 grader

Finland är rätt najs det med





















Till slut, i Finland, strax innan Pajala fick även jag se solen 2013, 75 dagar har gått sedan jag såg den sist! Jag hade nästan glömt hur ljust det kan bli. Nu, idag, är solen tillbaka även i Gamvik, så den långa väntan är över. Nu kommer det gå fort. Om några månader i mitten på maj kommer det vara midnattssol.
















































På vägen hem tog den östliga rutten genom hela norra Finland. När jag kom upp mot Ifjordfjället kunde jag inte hålla mig fast jag var seg efter 85 mil. Rimfrost på träden, Norrsken, månljus, vindstilla. Tog en paus och fotografera en halvtimme innan jag var nedkyld och fortsatte. Ska planera in en tur tillbaka hit, bara för att bara ta bilder.


Ifjordfjället


torsdag 24 januari 2013

I stormens spår

Igår upplevde jag några fantastiska timmar ute vid flintodden, strax öster om Gamviks hamn. vid 10 tiden gick jag ut och satte mig i lä vid den lilla fyren. Nästan direkt kom en flock praktejder och slicka klipporna i motvinden. De fick kämpa rätt bra och kryssa mellan de enorma vågorna! Äntligen är väl ordet. vågor, praktejdrar nära, som jag har längtat! Det var sådana här ögonblick man fantiserat om innan jag bestämde mig för att spendera ett år vid 71nord :) Fler flockar fortsatte att välla ut mot Barens hav. Förmodligen hade den kraftiga polarstorm som rådde natten innan pressat in fåglarna mot kusten. En strid ström av tretåig mås drog också förbi mig. Tidigare har jag sett max 150 samma dag. Denna dag passera minst 2000! Under tiden jag satt och njöt lyckade Kåre Grip ta en minst sagt dramatisk bild på mig. Den bilden kom med på NRK frontsida. läs artikeln och se bilden här: http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/troms_og_finnmark/1.10883583


























Tretåiga måsar i motvind
 

















































 


















































Undra om fåglar ibland missbedömer vågor och råkar "tas" av vågen?
















































































































vitnäbbad islom



















vitnäbbad islom


en ensam stormfågel lekte bland vågorna



vittrut och tretåig mås vid en monsterbölge







































































































Vittrut är också en art man inte kan få nog av, ca 600 passera i vinden längs klipporna.

























 

fredag 18 januari 2013

Januariregn

Idag åkte jag ut till Fyren vid halv 10 (skådarljus då). Enligt prognosen skulle det vara halvklart och 18m/s nordlig, vackert hav och förhoppningsvis lite fotoljus med andra ord. I verkligheten var det självklart annorlunda. Regnbyarna avlöste varandra och vinden var bara måttlig från väst. Men är man väl där ute kan man lika bra stå ett tag. En del fågel rörde på sig över havet, mest trut. Men jag har ju fått upp ett visst intresse för nordliga gråtrutar så det passa finfint. Tog lä nere vid den gamla sjöboden. Vira (min hund) tyckte som vanlig det var sjuukt tråkigt att stå stilla på samma plats i mer 2 min, hon härda gnisslande pipande ut i en halvtimme. Sen fick det bli bilen för hennes del. Hon var vid det laget ganska blöt så hon klaga inte. En och annan praktejderhane kom förbiflygande vilket gjorde det annars riktigt tråkiga januarivädret lite ljusare. Efter knappt 3 timmar blev det kväll, bara att packa ihop o åka hem.


I väntan på fåglar som kommer fint surnar man till i januarivädret...



Guldgossar!
 

Praktejder



















Alfåglar























ja... regnet kan vara rätt påfrestande...


























...men men va ska man annars göra med sin tid.























Slettnes vassa, hala klippor är nog ökända bland de fågelfotografer som gått ner till vattnet.







Så fort det är klart på natthimlen springer jag ut och in från huset där jag bor. Rätt som det är brassar norrskenet på. De norrskensprognoser jag följer på nätet visar bara generellt hur mycket laddade partiklar som kommer. Dagar med "lite" norrsken kan ibland visas sig riktigt bra. Men oftast varar dessa utbrott "endast" några minuter upp till någon timme. Häromkvällen var en sådan dag (natt). Skulle bara slänga en soppåse i tunnan när jag titta bakom huset o till min förvåning brann norrskenet kraftigt likt fullmåne, Helvete... in o hämta kameran...





 ..Jag som hade tänkt sitta i ateljén, det skulle ju varken vara klart eller något större aktivitet på nordlyset, men ens planer ändras snabbt. Bilden ovan är tagen några minuter efter jag slängt soppåsen. Satte igång kameran på att mata en bild var 10sek medan jag gick in och samla ihop den andra kameran, minneskort, jacka, vantar -var e den andra vantjäveln nu då? boooh...stress.. aaah där! koppel, hund o så ut!






Åkte några km ut från Gamvik mot Mehamn där det finns lite mer fjäll. Efter nu 2 månader på nordkalotten försöker man ju variera motiven nedför natthimlen. fjäll, fjordar, hus och hav finns oändligt med varianter av, gäller bara att se och pröva dom. Men man vet aldrig när norrskenet klingar av så man känner av en viss tidspress att hitta motiv. Som tur var fortsatte det att brumma ett par timmar så jag hann med en hel del stillbild o film.

 
medan denna kamera "filmade" vandra jag upp på fjället och råkade kom med på film, kul att se sig själv i snabbspolning
















































2 bilder i samma. Först en på himlen sen vrida ner fokus till stenarna nära o klipp ihop till en...


Hann med en tur till Slettnes innan jag, batterierna och hunden vara kalla och urladdade.


Moln och ljuset som reflekteras i dessa från byarna är trevliga saker att plocka med i bilderna. Ibland vänder jag kameran bort från norrskenet och fokuserar på bara dessa...


nära Mehamn en mulen januarieftermiddag


 ...och finns där inget trevlig ljus kan man alltid använda bilen, pannlampan et.c.





...och ibland hjälper eller stjälper Vira mig...
































lördag 12 januari 2013

Trutkajk i sterk kuling

Vädret de senaste dygnen har varit mer bistert än vanligt. Kulingvind med stormbyar, ett par plusgrader och slaskstänk. Glasgata så länge sandbilen inte nyligen kört förbi. Isbroddar på kängorna kommer väl till pass, speciellt när man har en tonåring till hund som vill köra offroad och spåra røyskatt (hermelin)

Den starka väst-nordvästvinden har pressat in en del trut. Här verkar trutarna inte dugg sugna på att söka lä i hamnahollan utan dom kajkar längs läsidan av Slettnes landtunga i jakt på föda. uppskatta antalen idag till 300 gråtrut, 100 vittrut och 40 havstrut, antalet är förmodligen högre men svårt att skatta när flockarna snurrar och driver i vinden.

 
















































Variationen bland gråtrut är väl känt. Flera av de gråtrutar som som gled förbi mig idag uppvisade en för mig, udda handtäckning. Nordliga (östliga?) gråtrutar. Alla trutar här upp borde ju härstamma från någon av nordlig population av gråtrut men vissa är mer extrema än andra. För den som vill dyka ner ordentligt i detta träsk kan jag hänvisa till er till http://www.gull-research.org/hg/HG5CY01.htm

notera handtäckningen på den högra truten, lite svart o mycket vitt






















Handens undersida på fågeln i mitten saknar nästan helt svart förutom en "spjutpets"
























Långt ute på havet ligger det nu flera stora flocka med ejder och praktejder. När jag i förrgår var ute vid fyren räkna jag antalet till ca 1200 ejder och 350 guld. Lite frustrerande att se fåglarna på långt håll i dåligt ljus, men det blir nog bättre på den fronten längre fram i vinter får vi hoppas.

En liten flock som låg "nära" idag öster om Gamvik. 

En ensam ejderhanne kom simmande mot mig i Gamviks hamn. Ensamma fåglar ska man alltid kolla extra på, och mycket riktigt var det värt att kolla extra på denna. klarorange näbb men inga segel... Jag har svårt att se att det skulle vara en vanlig mollissima med detta utseende men avsaknad av "segel" gör att den får gå som intermediär. Jag kommer nog få se en och annan ren borealis-ejder under min tid här uppe men alltid läckert med den första kandidaten :-)