söndag 30 juni 2013

Mellanlandning

Jag är nu tillbaka i Gamvik för ett par dagars jobb och vila. Sen bär det av hela de 250 milen ner till Skåne. Utställningen närmar sig och målningarna till detta är i stort sett klara. Typ, man kan alltid göra en till bättre o en till osv... Man blir aldrig helt klar inför en utställning, jag hade gärna haft 50-60 fantastiska målningar som man kunde välja o vraka bland, men så har det aldrig varit än. Inte nu heller. Men en hel del bra målningar blir det.

Mina inventeringsjobb gick fint, Efter en resa på nästan hundra mil söderut mötte jag upp med 3 trevliga unga herrar, Christian, Lukas o Peter från vårt grannland i söder, Tyskland. De var riktigt glada över att få möjligheten att få följa med och hjälpa till med årets kartläggning av fjällgås. Mat för en vecka inhandlades och sedan flögs vi ut till stugan som vi använde som bas. Den tidiga våren gjorde sig direkt till känna genom att det första som åkte upp ur packningarna var myggsprejen.. Men sen dröjde det inte länge innan den första gåsen började kackla och flög förbi. 2 av mina nya vänner fick som jag en gång i tiden, kryssa fjällgås i fjällen. Dagarna som kom blev det många morgonpass och kvällpass för att komma fram till vad gässen syssla med i år. Resultatet blev 1-2 par som kanske var under häckning medan de andra 25-30 gässen i området valt att hoppa över häckning detta år. Kanske väntat resultat med tanke på det fattiga året i fjällen utan lämmel, ugglor o labbar.


























































Den lilla sköra population av gäss som finns kvar i fjällen har det inte lätt, predatorer finns det gott om i området vi såg bl.a. rödräv och kungsörn. Dessutom har en havsörn visat stort intresse för gässen i området även i år. Förra sommaren specialisera den sig på att plocka gässen meden de rugga. Dvs. lätta offer när dom byter hela vingen och på så sett inte kan flyga. Denna ganska speciella "ljushuvade" havsörn kan komma att krossa hela beståndet inom ett par år om den fortsätter antasta gässen på detta sätt. Ett stort dilemma för projekt fjällgås.

Gås-slaktaren...


En av utsättningsgässen från 2011, "Y" (högra gåsen)  Helt integrerad med populationen. Det blir man glad över!



Stanna till en natt på vägen norrut för att avnjuta denna snygga blåstjärt i Svanehuvudets naturreservat
 
 Jag hann bara upp om Gamvik innan nästa "jobb" var dags. Denna gång var det linje och punkttaksering av all fågel på 3 avlägsna platser i Finnmark och Troms. Utflygning från Tana bru i öst-finnmark o döm om min förvåning när det visa sig att piloten var från Ängelholm. Första punkten jag sattes av vid efter 45min flygning var en fin plats uppe på en fjällplatå. Många trevliga arter vadare som sågs på kvällen innan takseringen skulle utföras. Fjällpipare, skärsnäppa, småspov, roskarl, kärrsnäppa m.m. tyvärr blev det dåligt väder under natten så morgonen efter irra jag omkring med gps:en längs de 6km jag skulle kolla med en sikt på max 50m och frisk vind... Nu var det inte många fåglar som sjöng eller visade sig. Som tur var sprack det upp någon timme innan helikoptern kom för att hämta mig till nästa plats.


Nästa ruta var något som man närmast kan likna vid ett månlandskap. Platsen låg  i södra delen av Stabbursdalens nationalpark. Sten, sten och sten på hela rundan. Endast 2 arter fågel såg jag under mina 24h på platsen! Området var för extremt för nästan all fågel. Några enstaka snösparv och gråsiska var allt. Kändes som att gå omkring på en provsprängsyta för atomvapen när det är så tyst kilometer efter kilometer. Riktigt svår terräng att ta sig fram på dessutom, något sliten i fotlederna efter trampat runt bland block och sten i alla storlekar flögs jag vidare till sista rutan i Troms fylke.



okej...


Skönt att komma därifrån får jag säga, tur man inte blev fast i dåligt väder här. Lite smått nervöst blev det i tältet under natten när jag hörde ett kraftigt oväder med åska närma sig. Som tur var försvann det snabbt över. Sista rutan blev en lite mer fågelvänlig miljö med mycket klassiska fjällarter som lappsparv, fjällripa, ljungpipare och spelande fjällpipare. Här hade jag, Vira o tusentals mygg fint väder hela tiden och kunde dagen efter flygas ner nöjd till Alta. Roy Erling Wrånes hade varit så snäll och fick agera taxi den nätta sträckan Tana-Gamvik-Alta. På vägen hem mot Gamvik svängde vi inom och kolla på Finnmarks första lundsångare.